Uncategorized

Szerencsehozó koboldok és manók

Koboldok és manók - Szerencsehozó lények | LegendLand Dolls

Szerencsehozó koboldok és manók

Kik is azok a koboldok és manók?
A nagy fülű, nagy orrú és szájú koboldok az erdő lakói. Bohókás kinézetük mosolyt csal az emberek arcára. Csínytevéseikről és gonoszkodásaikról híresek. A manók ezzel szemben kedves, ártatlan, varázserővel bíró lényekként ismertek. Vigyázzák álmainkat, segítenek nekünk. Az egyik leghíresebb manó Shakespeare Puckja a Szentivánéji álomból, míg a koboldok közül sokan Pumukli meséit ismerik. A koboldok és manók számtalan legendában megjelennek, ezek közül mutatunk be néhányat.
Koboldok és manók - szerencsehozó lények

Barátságos koboldok

Írországban a szerencsét egy kobold hozza, akit Leprechaunnak hívnak. Ha valakinek sikerül elfognia, annak teljesíti három kívánságát. Úgy tartják, hogy leginkább szivárvány idején lehet koboldot fogni, mert szeretnek azok tövében üldögélni. A szerencsehozó koboldok egy ritka fajtája a Clurichaun, azaz borkobold. Jóságos kis lény, amíg fel nem dühítik, mert akkor megkeseríti az emberek életét. Ha viszont jól bánnak vele, védelmezi a borospincéket.

Manók márpedig léteznek

Izlandon az emberek fele hisz a manók létezésében. A Huldufolk-nak nevezett manók békésen élnek, ha nem bosszantják fel őket. Éppen ezért is lehet, hogy építkezéseket gyakran a manók zavarásának okán szakítanak félbe aktivisták. Izlandon még a gyerekek ajándékát is manók hozzák Karácsonykor -Jólasveinn manók – akik közül az első december 12-én, az utolsó Szenteste érkezik meg. A legenda szerint a gonosz manókat a Télapó megfegyelmezte, akik onnantól kezdve ajándékokat tettek a gyerekek csizmáiba. Tizenhárom különböző nevű manó gondoskodik a jó gyerekek meglepetéseiről. December 12-től egészen Karácsonyig minden egyes nap apró ajándékokat tesznek a manók a kitett csizmákba. Mindegyik manónak megvan a maga kedvence, ha ezt találja az ablakba kitett csizmákban, cserébe ő is rak bele valami kedvességet. Aki rossz gyerek volt, az csak krumplit kap bele. Az ünnepek elmúltával a manók visszatérnek a hegyekbe.
LegendLand koboldjai és manói közt számtalan vicces figurát találhatsz, kik feldobják napjaidat. A szerencsehozó koboldok és manók csintalanul néznek és csibész módjára nevetgélnek, de bosszúságot nem okoznak, annál inkább vidámságot hoznak otthonodba. Ismerkedj meg velük ide kattintva.