Koboldok és manók - Szerencsehozó lények | LegendLand Dolls

Szerencsehozó koboldok és manók

Kik is azok a koboldok és manók?

A nagy fülű, nagy orrú és szájú koboldok az erdő lakói. Bohókás kinézetük mosolyt csal az emberek arcára. Csínytevéseikről és gonoszkodásaikról híresek. A manók ezzel szemben kedves, ártatlan, varázserővel bíró lényekként ismertek. Vigyázzák álmainkat, segítenek nekünk. Az egyik leghíresebb manó Shakespeare Puckja a Szentivánéji álomból, míg a koboldok közül sokan Pumukli meséit ismerik. A koboldok és manók számtalan legendában megjelennek, ezek közül mutatunk be néhányat.

Koboldok és manók - szerencsehozó lények

Barátságos koboldok

Írországban a szerencsét egy kobold hozza, akit Leprechaunnak hívnak. Ha valakinek sikerül elfognia, annak teljesíti három kívánságát. Úgy tartják, hogy leginkább szivárvány idején lehet koboldot fogni, mert szeretnek azok tövében üldögélni. A szerencsehozó koboldok egy ritka fajtája a Clurichaun, azaz borkobold. Jóságos kis lény, amíg fel nem dühítik, mert akkor megkeseríti az emberek életét. Ha viszont jól bánnak vele, védelmezi a borospincéket.

Manók márpedig léteznek

Izlandon az emberek fele hisz a manók létezésében. A Huldufolk-nak nevezett manók békésen élnek, ha nem bosszantják fel őket. Éppen ezért is lehet, hogy építkezéseket gyakran a manók zavarásának okán szakítanak félbe aktivisták. Izlandon még a gyerekek ajándékát is manók hozzák Karácsonykor -Jólasveinn manók – akik közül az első december 12-én, az utolsó Szenteste érkezik meg. A legenda szerint a gonosz manókat a Télapó megfegyelmezte, akik onnantól kezdve ajándékokat tettek a gyerekek csizmáiba. Tizenhárom különböző nevű manó gondoskodik a jó gyerekek meglepetéseiről. December 12-től egészen Karácsonyig minden egyes nap apró ajándékokat tesznek a manók a kitett csizmákba. Mindegyik manónak megvan a maga kedvence, ha ezt találja az ablakba kitett csizmákban, cserébe ő is rak bele valami kedvességet. Aki rossz gyerek volt, az csak krumplit kap bele. Az ünnepek elmúltával a manók visszatérnek a hegyekbe.

LegendLand koboldjai és manói közt számtalan vicces figurát találhatsz, kik feldobják napjaidat. A szerencsehozó koboldok és manók csintalanul néznek és csibész módjára nevetgélnek, de bosszúságot nem okoznak, annál inkább vidámságot hoznak otthonodba. Ismerkedj meg velük ide kattintva.

Még több kobold és manó
ELŐZŐ LEGENDA
KÖVETKEZŐ LEGENDA