Uncategorized

Porcelánbaba történet

Porcelánbaba történet

Klasszikus és modern porcelánbaba történelem
Porcelánbabákkal elsőként fejedelmi lányok arcképein találkozhatunk. A porcelánbaba történet egészen a 16. és 17. századig nyúlik vissza, ekkor Párizs és Nürnberg volt a játékkészítés központja. Az első babákat még felnőtt nőkről mintázták, csak később jelentek meg a kislányokra emlékeztető társaik. Mint ahogyan ma is, a 17. században is készültek a részletesen kidolgozott babaházak, melyekkel nem játszottak fiatal hölggyé cseperedett tulajdonosaik, hanem az úri ház berendezését tanulták rajtuk.
Porcelánbaba történet - porcelánbabák története | LegendLand Dolls
Japán Baba Fesztivál – Fotó: Takashi .M

A nőiesség szimbóluma

Ez a tanulási folyamat a modern, műanyagból készült babákat is körülveszi. A kislányok példaképüket, az édesanyjukat utánozzák játék közben, a felnőtt nővé válást előkészítve ezzel. A babázásról ösztönösen a gyermekekre gondolhatunk, pedig nem csak a kisebbek körében váltak oly népszerűvé. Manapság gyakran felnőtt gyűjtők számára készülnek, egyedi igények szerint is.
A japán kislányok a porcelánbaba történet szerint már a 8.-9. században játszottak babákkal, melyeket aztán évente ki is állítottak. A Babák napját, más nevén a Lányok ünnepét a japán kultúrában családi körben ünneplik a hagyományoknak megfelelően, minden év március 3-án, a cseresznyevirágzás idején. Ezen a napon a család a Heian-korabeli császári udvart szimbolizáló babagyűjteményét gondosan elrendezi egy vörös posztóval borított emelvényen. A babagyűjtemény egy hónapon át díszíti a család otthonát, az ismerősök, rokonok megtekinthetik egymás gyűjteményét mely nemzedékről nemzedékre száll. Az Edo korból (1603-1867) már sok, igen művészi baba is fennmaradt.
BJD baba: Pakuna - gyógyító sámán elf BJD | LegendLand Dolls

Felnőttek is babázhatnak

Japánból indult útjára a már világhírű BJD vagy magyar nevén gömbízületes baba, melyet nem gyermekjátéknak szántak. A precízen kidolgozott babák testrészeit belül egy gumiszalag fogja össze, így a gömbízületek segítségével szabadon mozoghatnak és pózba állíthatóak. Festéssel és a ruhával együtt a teljesen élethű BJD baba éppen hogy nem köszön vissza ránk.
Elsőre furcsának tűnhet, hogy miért is „babázik” valaki felnőtt korában, de ha jobban belegondolunk, ez éppen olyan komoly, különböző ismereteket igénylő időtöltés, akár az autók, motorok, bringák bütykölése, ápolása. Különböző féle babák léteznek a világon, van aki a megigéző szépségűt, más a különleges és furcsa kinézetűt részesíti előnyben és vannak akik inkább saját másuknak megfelelőt szeretnének.
A porcelánbaba történet folytatódik, tekintsd meg mozgatható babáinkat ide kattintva.