Uncategorized

Léteznek koboldok?

Léteznek koboldok? - Mese és valóság | LegendLand Dolls

Léteznek koboldok?

Mese és valóság
Koboldok gyakran szerepelnek mesékben, könyvekben és filmekben, így sokakban felmerülhet a kérdés: léteznek koboldok a valóságban, vagy csupán a fantázia szüleményei? A tündérekkel ellentétben a koboldokról alkotott kép változékony, viselkedésükről és megjelenésükről is számtalan legenda látott napvilágot.

A koboldok eredete

A koboldok története a germán népmesék világában kezdődött, ahol a bányászok rossz szerencséjüket nekik tulajdonították. Habár a különös kis lények általában láthatatlanok, megjelenhetnek állatok, tűz, gyertyák és emberek képében is. Legelterjedtebb ábrázolásuk kisgyermek méretű, emberhez hasonló.

Mendemondákon kívül is találkozni koboldokkal. A német irodalom egyik klasszikusa, Johann Wolfgang von Goethe is megemlíti a koboldot Faust című művében:

“Szalamandra, lobogjál,
Undéne, csak úszkálj,
Szilfe, suhogjál,
Kobold, szaladgálj!
Ki bánni nem mer
az elemekkel,
erejükkel
s jellemükkel,
úr az nem lehet,
szellemek felett.”

Életre kel a mese

Modern történetekben is rendszeresen felbukkannak koboldok. Mesehősként vált népszerűvé Pumukli figurája a “Pumukli kalandjai” sorozatból. Kobold és tündér szerelem ejti rabul a nézőket “A koboldok varázslatos legendája” filmben és koboldok őrzik a varázslók bankját, a Gringotts-ot a Harry Potter univerzumban.
Szerencsehozó figura: Tauri - szerencsekovács kobold | LegendLand Dolls

Koboldok után kutatva

Írországban és a világ sok más részén is minden évben március 17-én ünneplik Szent Patrik Napját. Ezen a vidám napon milliók mulatnak felvonulásokon és partikon egyaránt. A zöld szín és a háromlevelű lóhere (mely a Szentháromság jelképe) mellett a jeles nap egyik szimbóluma a Leprechaun. Első ránézésre az alacsony, idősödő férfi alakja, ki jellegzetes cilindert visel, csupán egy zöld színbe öltöztetett cipőkészítőnek tűnhet, de ő sokkal több annál. Hosszú füle és mókás kinézete miatt a Leprechaun koboldra vagy manóra emlékeztet, valójában egy fajta tündér az ír legendákban. Neve az ír “luchorpán” szóból ered melynek jelentése “kis test”. Az ír néphagyomány szerint, aki hisz a létezésükben, elfoghat egyet és teljesül három kívánsága. Szent Patrik Napja előtti éjjelen a gyerekek egyszerű háztartási tárgyakból, zöld és arany színben pompázó “csapdát” készítenek, majd várják a reggelt, hogy kiderüljön, járt-e arra Leprechaun. Ez a hagyomány hasonló a Mikulás várásához, mikor a gyerekek süteménnyel és egy bögre tejjel várják az éjjel hozzájuk érkező “ősz szakállút”.

Léteznek koboldok?

Hogy léteznek-e koboldok vagy sem, egyértelműen eldönteni nehéz. Az biztos, hogy sok örömöt és mosolyt szereznek ezek a varázslatos lények nap mint nap. Kíváncsi vagy milyen koboldok várnak még? Kattints ide és ismerd meg őket.