Uncategorized

Leprechaun: az ír kobold nyomában

Leprechaun - az ír kobold nyomában

Ismerd meg Írország szerencsehozó teremtményét
Apró, zöld ruhás, kalapos kis lény, kinek a szivárvány végén elrejtve egy bödön aranya van. Bolondos cipőkészítő, Írország egyik szimbóluma, aki a legendák szerint szerencsét hoz annak, aki rátalál. Ki lehet Ő, talán tündér, manó, vagy egyéb varázslény?
Leprechaun első látásra manónak tűnhet, mégsem az. Ez a legendás alak az ír folklórban egyfajta “magányos tündér”. Megjelenése eredetileg változott attól függően, Írország mely részén találtak rá. A 20. századig zöld ruhák helyett vöröset viselt. William Butler Yeats ír költő szerint a “magányos tündérek”, mint Leprechaun vörös kabátot viselnek, míg a “tündér társulatok”, azaz csoportos tündérek inkább zöldet.

Hogy néz ki egy Leprechaun?

A vöröses hajú, zöld kalapos, mókás Leprechaun ábrázolás modernebb, vagy az európai folklór hatásait tükrözi. Mai ábrázolásának valószínű magyarázata az, hogy a zöld szín Írország nemzeti színe 1642 óta, a kalap pedig a 19. századi elavult divatból származik, ami akkoriban elterjedt volt az íreknél. Ezt a stílust jellemzően az Amerikai Egyesült Államokba emigrált ír bevándorlók viselték.
Magányosan él, cipőket készít és javít, Leprechaun hagyományos értelemben viszont nem egy angyali “tündér”. A folklórban gyakran hivatkoznak rá mókás, viccelődő figuraként, aki szereti ugratni az embereket. Huncutkodik ugyan, de nem árt senkinek sem, ellentétben az ír és skót mitológiában Aos Sí-ként ismert lényekkel.
Zöld színét és modern ábrázolását látva az emberek gyakran Szent Patrik napjára gondolnak, Írország nemzeti ünnepére, amit minden évben március 17-én tartanak. Azt kevesen tudják, hogy Szent Patrik színe eredetileg a kék volt, Leprechaun figurája pedig inkább a szokások és ünneplések által került előtérbe, nem történelmi okokból.
Szerencsehozó figura: Bidaban - menő kobold kérő | LegendLand Dolls

Trükkös szerencsehozó

A hagyomány szerint a lóhere és a zöld szín szerencsét hoz, illetve az is, ha sikerül elkapni egy Leprechaun-t. Ezek a varázslények képesek az embert, akit választanak, boldoggá vagy gazdaggá tenni, mert teljesíthetik három kívánságát. Érdemes viszont vigyázni velük, mert ha szem elől tévesztik őket, hamar köddé válnak. A legjobb, ha barátságosan viselkedünk velük, mert hamar rájönnek, ha egy ember csak az aranyukat akarja elvenni tőlük, vagy rabságba kényszeríti őket és zsarolással próbálja megszerezni a három kívánságot.

Hogyan kapj el egy Leprechaunt?

Sokan próbálnak meg furfangos csapdákkal Leprechaunt fogni. Úgy tartják, csak akkor sikerülhet ez, ha hiszünk a létezésükben. Szent Patrik Napja előtti éjszakán a többnyire kisgyermekes családok egyszerű háztartási dolgok felhasználásával zöld és arany színű csapdát készítenek, szivárvánnyal, lóherével és arany érmékkel. Másnap reggel a gyerekek izgatottan keresik a nyomokat, amik arra utalnak, hogy Leprechaun járt a csapda közelében. Ha csokoládé érméket találnak, a varázslény meglátogatta őket.
Csapda nélkül is lehet Leprechaunt fogni. Ha szeretnél megismerkedni ezekkel a mókás figurákkal, kattints ide.