Uncategorized

Izlandi Manóiskola

Izlandi Manóiskola - Tanulj manó szakon | LegendLand Dolls

Izlandi Manóiskola

Tanulj manó szakon
Izlandon akár fél nap alatt képesítést lehet szerezni manótanból. Az izlandi manóiskola (izlandi nyelven Álfaskólinn) tananyagában 13 féle manó és az ún. “rejtett nép” azaz huldufólk is szerepel. Az iskola 30 éve működik Izland fővárosában, Reykjavíkban. Az egész évben nyitva tartó intézményben a manók és rejtett népek mellett a látogatók megismerkedhetnek más mitikus lényekkel: koboldokkal, törpékkel, tündérekkel, trollokkal és még hegyi szellemekkel is.
Izlandi Manóiskola - Tanulj manó szakon | LegendLand Dolls

Mindent a manókról

A kurzus alatt a hallgatók megtudhatják, hogy ezek a különleges teremtmények hol élnek, hogyan néznek ki, mit gondolnak az emberekről és mik a szokásaik. Történeteket ismerhetnek meg olyan izlandiakról, akik személyes kapcsolatba kerültek a manókkal vagy a rejtett néppel. Az iskola igazgatója, Magnus Skarphedinsson a világ számos országában kutatja a mágikus lényeket már több, mint 41 éve.
A manóiskola még tankönyvet is biztosít a diákok számára. A 70 oldalas könyv 40 különböző elbeszélést tartalmaz a manók és emberek csodás barátságáról és a rejtett nép életéről. Az előadások közt a látogatókat kávéval, teával és palacsintával kínálják. Emellett lehetőségük van egy privát idegenvezetéssel egybekötött túrára is, ahol Reykjavík nevezetes manólátványosságait tekinthetik meg.
Karácsonyi manó figura: Ábris | LegendLand Dolls

Ünnepek manó módra

Izlandon az emberek fele hisz valamely szinten a manók illetve a rejtett nép létezésében, így nem meglepő, hogy a mindennapi életük szerves részei. Az izlandi szokások közé tartozik karácsony előtt kitakarítani a házat és karácsony napján ételt hagyni a huldufólknak. Úgy tartják, hogy a különös kis lények szilveszterkor új helyre költöznek, így az izlandiak gyertyákat hagynak nekik, hogy megtalálják az útjukat.
Szent Iván éjszakáján a népszokás szerint, ha egy ember leül egy kereszteződésben, a huldufólk megpróbálja elcsábítani étellel és ajándékokkal. Súlyos következményekkel jár, ha valaki elcsábul, ám nagy jutalmat kap, aki ellen tud állni.

Kik azok a huldufólk?

A huldufólk eredete az egyik legnépszerűbb történet szerint Ádámhoz és Évához köthető. A monda így szól: egy nap az Úr meglátogatta Ádámot és Évát. Ők szívélyesen üdvözölték, körbevezették a házban és bemutatták gyermekeiket. Az Úr megkérdezte Évát, vannak-e még gyermekei azokon kívül, kiket bemutatott. Éva nemmel válaszolt. Igazság szerint, Éva nem végzett a gyerekek mosdatásával, így a koszosakat szégyenében elrejtette az Úr elől. Az Úr jól tudta ezt, ezért ezeket a szavakat intézte Évához: „Ha te elrejtetted őket előlem, én is elrejtem őket előled.” Ezekből az elrejtett gyermekekből lettek a huldufólk, kiket emberi szem nem láthat, kivéve, ha ők maguk szeretnének látszódni. Sziklákban, dombokban és hegyekben élnek, s ha életüket megzavarják a modern építkezések, aktivisták kelnek a védelmükre.
LegendLand manói emberi szem számára is láthatóak, nézd meg őket ide ide kattintva.